Waarom ik al jaren geen weegschaal meer heb

Iedere dag bepaalde dat getalletje mijn humeur. En eerlijk gezegd: het was nooit goed. Soms voelde ik een kleine opluchting, maar echt tevreden? Dat was ik nooit. Doelen werden dagelijks bijgesteld. Iedere dag bepaalde die stomme weegschaal hoe ik me voelde.

Wat een bizar idee is het eigenlijk dat ik me minstens twee jaar lang heb laten beïnvloeden door een stom apparaat dat slechts je lichaamsgewicht meet. Of het nauwkeurig was? Eigenlijk nooit. Ik woog mezelf namelijk vaak. Meerdere keren op een dag ging ik er op staan: voor het ontbijt, na het ontbijt, voor de lunch, na de lunch, voor het sporten, na het sporten, enzovoort. En wanneer ik me even niet kon wegen? Dan was er paniek. Het was voor mij een controle middel. Ik voelde me sterk en krachtig wanneer ik dat getal lager zag worden. Maar iedere keer was dat gevoel van korte duur. Meteen daarna moest ik namelijk nog verder afvallen. Ik zou nog minder gaan eten of nog meer gaan verbranden.

Als ik er zo over schrijf, besef ik me pas hoe absurd dit is. Tijdens mijn eetstoornis was de weegschaal heel belangrijk voor mij. Mijn moeder verstopte de weegschaal weleens, maar altijd vond ik hem terug. Op een gegeven moment was ze er zo klaar mee, dat ze hem weg heeft gedaan. Ik kon en mocht mezelf niet meer wegen. Het ging me immers helemaal niet helpen in mijn herstel. En diep van binnen was ik het daar wel mee eens. Een weegschaal zorgt alleen maar voor een schijnveiligheid. Wat zegt je gewicht nou over je geluk? Wat zegt dat getal over je zelfvertrouwen? Wat zegt het over je angsten, je onzekerheid of over je prachtige karakter? Helemaal niets. Het is nietszeggend.

De weegschaal was dus jaren een soort vriend en vijand ineen. Pas toen ik moest aan moest komen, werd het echt mijn vijand. Tijdens mijn behandeling moest ik wekelijks een bepaald gewicht aankomen. Iedere maandagochtend was er een weegmoment. Kwam je niet genoeg aan? Dan werd er behoorlijk op je in gepraat. Hoe kon het dat het niet was gelukt om aan te komen? Had je alles wel gegeten wat je moest eten? Het is zelfs eens voorgekomen dat ik een time-out kreeg en de hele week niet mocht komen. Ik werd gestraft, omdat ik niet was aangekomen. Ook dat voelde niet goed. Die stomme weegschaal verpestte het iedere keer weer.

Lees het artikel hier verder.